Betraktelser från Jakttornet

2017-12-14

Säk:s avelskommitè

Måste kännas ganska tråkigt att jobba i avelsrådet om många inte bryr sig, kör (Tornedalsblandning).

2017-09-04

Första dagen som passare blev ganska tråkig ungefär som jag tänkt mig kunde hända i värsta fall vilket besannades.

Samling klockan 04,00 jaktstugan i Kattilasaari. Kontroll av jaktkort statliga, föreningens och vapenlicens. Genomgång av dagens övningar 5 hundar lottades för en såt som dom förfogade över, passarna drog lott och fick kontrollera var tornet var beläget. Området var Från Hallajänkkä till Hirvivaara, ca 2000 ha stort. Klockan 05,45 befann jag på min torn nr 36 ett torn söder sjön Övre Naartijärvi. Efter en halvtimme drygt 06,30 hörde hundskall ca 700 meter söder om mej som stog still 20 min sedan gångstånd söderut, sedan tyst, hundföraren meddelade att det var en 10 taggare som passerat och fick vind sedan sken, den hunden hade gjort sitt den dagen efter långt förföljande i värmen. Hund 2 besökte mig kring halv sju återkom efter ca en halv timme, några skall norrut i gångstånd sedan sporadiskt söderut sedan tyst, det var skallen den dagen. Jaktledaren meddelade om att byta område med sin hund efter en tur på några kilometer söderut. Alla hundar befann sig plötsligt på ett område på 500 ha där nästan inga passare fanns ca 3 km från torn 36. Jaktledaren skulle gå i såten jag befann mig i men det ville sig inte riktigt första släppet norrut Kukkola marker, hämta hunden nytt försök skulle släppa då meddeland på radion påskjuten kviga vände och gick österut igen klockan var 09,15. Förbud att avlossa skott mot älg förrän skottplatsundersökning avklarats. Efter en halvtimme meddelades att den gått ca 100 meter tillbaka ner i bäcken död. Jakten avbrytes komma och hämta älgen med tracken och släp sedan slakthuset för tillvaratagande av djuret med lite info om hantering av slakthygien av slaktcheferna rengöring och lite svammelprat. Lite gliringar om att när hunförare sitter på pass blir dom griniga vilket jag kan intyga stämmer, inte min största glädjedag på drygt 40 år i älgskogen. Tänkte på 20 år har laget blivit 18 år ggr 25 äldre nästan 500 år rekryteringen idag består av gubbar mellan 50-60 år medelåldern närmar sig 60 gnistan är inte som för 20 år sedan för 95% är samma jägare.

2015-02-08

Åter ett eftersök i skogarna norr om Långträsk

Tisdag kväll telefonsamtal om att Lodjursspårarna observerat en skadad älg norr om Långträsk by. Efter kontakt med Ordförande för vvo bestämde undertecknad K-E G att onsdag morgon skulle Tegsnässkidorna ut och reka om möjligt kunna fastställa var och hur älgen rörde sig i terrängen. Efter några timmar av svett och några kilometer och observation av 5 andra älgar som kunde friskförklaras hittades 2 älgar som den ena uppförde sig egendomligt, älgarna färdades helst i gamla skoterspår och tydliga tecken på vänster sida som plogade snön som svallvågor. Några hundra meter längre norrut fick jag kontakt med 2 älgar som gick undan där den ena haltade mycket svårt. Efter att älgarna passerat en bro över en bäck gjorde jag ett lappkast för att återvända till bilen några härliga kilometer återstod till det var dax att spänna av sig skidorna och åka hem till Boden 11 mil. Ringde VVO-s ordförande som tog nödvändiga kontakter med polisen som gav klartecken för skyddsjakt. Ordföranden S F tog kontakt med Bertil S som ansvarig eftersöksjägare så att allt går enligt lagboken inrapportering mm. Det bestämdes att Lördag morgon samling Långträsk stugan sjöändan 09,30 skidor och minst 2 skotrar pågrund av snöförhållanderna i markerna närmare 1 meter snö olämpligt med en skoter ifall man kör fast ( inte troligt) men som säkerhet. Sven F hade lyckats övertala en duktig skoterförare Mattias Nyström Sangijärvi att vara med som skulle visa sig vara ett lykokast. Com-radio, GPS, kartor och telefon nyvallade skidor fulla tankar i skotrarna 3 km till sista observationen onsdag. Nysnö som kommit under fredag ca 5-10 cm gjorde att det var bara att söka färska spår inom några kilometers radie. Spår fanns det gått om och även älgar närmare bestämt 7 stycken, men det visade sig att alla var friska och krya. Samling vid gränsen Kukkola-Vojakkala för överläggning hur gör vi nu? Mattias ville göra en sista sväng ner mot Sangisälven jag hakade på några hundra meter länge upp från bäcken för att avspåra ett större område, och se Mattias hittade den skadade älgen mitt i den täta tallungskogen tur eller intuition, tror mer på det senare. Fick kontakt med Mattias som kund visa på platsen där den sist var synlig, men när vi kom försvann den i ungskogen men Mattias lyckades få den att vända upp mot hedmarken där vi kunde hinna ikapp den med hjälp av skoter, otrolig att dom kan färdas så snabbt med 3 ben och 1 meter snö utan skoter ingen älg. Det känns faktiskt ganska bra att vi lyckades 4 tappra som ställde upp. Fick även hjälp av en bybo Patrik Mörsare som ställde upp med skoter och timmerdoningar för transport av älgen till vägen. Fikat med korv och mackor i den varma stugan kändes fantastiskt gott. Sven F hade med sig prima björkved.

2014-11-30

Ett trafikolycksfall,

Förberedelser för lördagsjakten klar, klockan 22.45 ficklampor framför köksfönstret, två jägare utanför borttappad hund tänker jag, men det var en trafikolycka med älgar i byn Långträsk. Polisen har kallat ut eftersöksjägare som gjort en platsundersökning och börjat spårningen, ko och kalv enligt bilföraren kalven påkörd skadad men avbrutit efter ca: 500 meter. Gubbarna undrar om jag kan hjälpa till eftersom det är i mina hemmamarker och lokalkännedom är värdefull i liknande händelser, skogsbruket förändras och viltet anpassar sig till terrängen människan till sina kartor.

Lördag morgon 30 nov sömnen har inte varit den bästa planeringen började efter nattbesöket 23,30 vilken hund skall jag använda? blir det spårning i lina hela tiden eller måste jag släppa hunden, när läget klarnat och jag är säker på rätt spår och djur. Valet blir Ronja eftersom hon är mer använbar och kan kallas in från älgarbete och nytt släpp eller spårlina kan åter användas. Tjorven är nog den spårsäkrare i spårlina men släpper man finns ingen återvändo, någon inkallning finns inte i hennes planering utan det blir mest troligt 5-6 timmar och mörkret kommer redan klockan 13,30 så då är den dagen slut.

Efter spårning i lina ca 1 kilometer ser jag att det är ko med 2 kalvar (vilket jag hade i bakhuvudet har varit i byn hela hösten) det blev genast mer bekymmersamt som det skulle visa sig. Bestämmer mig att släppa Ronja i detta läge. Upptag efter 5 - 10 minuter som står still i detta skarpa före isbark som kommer att tära på hundens tassar men som normalt bör stå still efter som det finns en skadad kalv i gruppen i denna oländiga terräng skulle det visa sig. Ko med en kalv bryter sig ut efter ca 2 timmar, en kalv den skadade är inte med kon längre. Nu börjar dedektivjobbet var är kalven, kopplar Ronja börjar eftersök vid sista legan hittar ej utgångsspåret mycket spår och lite snö som är fruset släpper Ronja som söker sig tillbaka till den fällda kalven. Kopplar Ronja hundbyte hämtar Tjorven klockan är lite över 13,00 och mörkret kommer snabbt spårar med lina vet ej fortfarande var jag skall hitta utgångsspåret, hamnar så småningom vid den fällda kalven då är det mörkt, pannlampa gäller dax att avbryta.

Samling Söndag med 31 nov 1 advent klockan 09,00 nya hundar och 8 tappra jägare ställer upp för att bistå hundförarna, försöka ringa in området för att hitta ett utgångsspår området är ca 500m x 2000m. Hela dagen går till mörkrets intåg ca 13,30 vi är fortfarande kvar på ruta 1 var är utgångsspåret från sårlegan? Dagen avslutas med korvgrillning i skymningen vid Alf-Götes brasa på Vojakkala VVO-s högsta punkt med utsikt till grannbyarna samt mycket skall från en hundgård i väster. Vi avslutar med att bestämma att K-E G gör ett nytt försök med Ronja på måndag.

Måndag den 1 december är vid TV-masten pratar med Tera-com gubbar att lämna bilen inom riskområdet vilket är ok. Släpper Ronja som ger sig ut på ett par mindre sökturer 5-10 minuter, 3 rundan händer något som är intressant hon går västerut in på Espinäras marker sedan över vägen in på Björkfors marker avstånd till upptag ca 800 meter nära våran rågång. Tillbaka till bilen för att slippa gå och kunna genskjuta ( trafikskad älg får bil användas för att genskjuta djuret) det står fast efter en kortare förflyttning ca 250 meter från vägen mot Keskijärvi. Hur komma i närheten i detta skrapiga före, för att se vad det är för djur om det finns kalv i sälskapet. Efter att smyga igenom contortaplanteringen bara det är en bedrift i sig, börjar älgarna röra på sig lite lungt ca 100 meter sedan stopp, kommer på 90 meter ko och kalv, beslutar mig för att försöka göra en inkallning, men mina förhoppningarna är inte så stora eftersom hon jobbat med älgarna bara ca 1 timme. Småvisslar lite tamt det blir tyst hör att hon kommer lockar lite till fram med köttbullarna kopplar, går ganska raskt rakt på älgarna som står och tittar ca 30 meter sedan travar dom iväg. Tyvärr var det inte denna ko med kalv som jag sökte denna gång utan åter till utgångsläget för ett nytt släpp, men det ledde bara till ännu mer gråa hår. Klockan 14,00 åter till bilen efter samtal med jaktledarna om resultatet. Nysnö ca 10-15 centimeter samt att hålla utkik efter korparna som kan vägleda oss till rätt plats är det som ligger närmast i tiden.

Efter 3 dagars eftersök kan jag inte säga att man är nöjd, vissa saker kan man dra nytta av om olyckan är framme, hoppas slippa denna typ av eftersök, inga personskador mej veterligt är in rapporterade.