Vy över Långträsk från Grillplatsen, Skridfinnarleden Bredviken till Räktforsen.

 


Besökare sedan 2014-04-01

Från och med den 1 april 2020 kommer inte denna hemsida att vara Vojakkala vvo informationskanal längre. Jag har varit ansvarig under 8 år en ganska lång tid, ca 80 000 unika besökare, dags att föryngra besättningen släppa fram dom yngre med nya frächa idèer. Hur framtiden ser ut vet jag inte, om det blir en ny hemsida eller någon annan plattform t.ex. Facebook. Tack för dom gångna åren ett speciellt tack till Alf-Göte H som har lagt ner mycket arbete med reportage och bilder.

2021-04-16

Ronja fyllde 12 år här om dagen, vila upptar hennes vardag. Ibland hittar hon ett spår som verkar intressant lukten funkar även syn och hörsel men krafterna tryter.

Ronja nöjd som 3-åring jaktprov närmare 90 poäng.

2021-04-04

Idag körde jag ut saltsten nummer 23, därmed är stenarna från Björkfors till vägen Aavajärvi - Naartijärvi klara hoppas att älgarna hittar dom även samebyns renar verkar gilla saltstenar kanske vi kan få ett litet bidrag av ägarna. Första stenarna körde jag ut i början av mars har man bredbandare är det inga problem.

2021-03-16

Idag fyller Bamse 3 år, tiden går fort när man blir gammal. Vinterträningen flyter på promenad eller spark med dragsele varje dag några kilometer. Ronja hon promenerar oxå varje dag ett par kilometer men hon verkar trivas i stugvärmen på en varm matta i köket. Funderar om man skulle sätta upp hundgården som jag inte använt på 5 år sektionerna verkar bra galvade grejor. Men som pensionär kan jag gott hålla på med hundarna inomhus eller på bron om dom vill dom bestämmer.

2021-02-15

 

Vet ej om Bamse bryr sig eller är det bara husses fåfänga tro?

 

2021-02-09

Inga coronafall i Långträsk kanske det beror på att vi inte säljer snus eller kör epa traktor som kan köras på röd diesel. På älgfronten verkar älgarna promenera norrut kanske den nordliga vinden bidrar, numera är det bara 2-3 stycket runt byn. Skoterföret verkar vara lite sämre om man som förväxt tonåring kör smalbandare annars inga problem. Skidspår verkar inte heller finnas kanske enklare åka i skoterspår. Älgarna verkar besöka stolparna som har haft salsten någon gång dom senaste året kanske dax för påfyllning av nya stenar nu när skidföret är som bäst. - 24 grader i natt hoppas fästingarna dör.

 

2021-01-29

Gott om älgar i Långträsk mellan 1 och 7 st varje dag sedan nyår. 1 Tjur 4 taggar ko med 1 kalv och 1 ko med två kalvar och 2 singelkor minst. Enklare att räkna kor med kalv men idag 2 kor en på varje sida sjön. Problem med hundarna som för ett hemskt liv, skall man ut på promenad gäller det att kolla att grejorna håller. Avskjutningsmålet var kanske det rätta men avskjutningen var låg i västra delen av hela ÄSO i vissa områden noll jaktdagar. Tur att vi får plantera 10 hektar efter markberedning ca 30 000 tallplantor nu när det gamla hygget blivit för stora träd av det som är kvar efter betningen (tallpellets).

 

2020-12-30

Tittade vad jakttidningarna skriver om, det verkar vara vargfrågan och bilder om vargar i alla möjliga situationer. Nu räcker det inte bara med våra utan nu även Norges vargar. Jaktjournalen verkar inte ha så mycket annat att skriva om utan bara vargar, personligen börjar man inte bry sig längre, kanske man skulle skriva om att det är några hundra hundar som blir dödade och skadade av vildsvin samt jordbruket som gör att premierna på försäkrigar stiger något i hästväg. Kan det bero på att det är Götaland som är drabbat av dessa problem dom som skriver i Jaktjournalen och Svensk jakt verkar bo i Norrland.

2020-11-18

Idag onsdag den 18 november gjorde Bamse sin första start på jaktprov,det gick ganska bra men inte det bästa som han presterat i år kanske topp 5, man måste ha lite tur ko med kalv/kalvar eller en äldre ko som har varit med några år. Idag en fjoling som är lite mer oroliga vill gärna röra sig lite svårt och stå längre än en kvart sedan ta nåra steg, rör sig lite.

2020-11-27

Fredag dags för Bamses andra jaktprov. Släpp på gården klimatsmart, upptag efter ca 10 min norrut strax under 1000 meter. Det stod fast 1tim 40 minuter försökte göra en ansmygning som misslyckades blev en stöt, gick undan i gångstånd närmare 1000 meter, sedan stod det några minuter växlande med fast och gångstånd. Efter att älgarna kom i tätare skog blev det stopp i 40 minuter ansmygning ko med kalv kom raktpå avstånd 5 m Bamse gjorde ett besök sken 1500 meter sedan fast och gångstånd till provslut. Hamnade i ingemansland bakom Koberget där blev Bamse i ytterlgare 5 timmar rörelse ca 100 m.

2020-11-30

Idag spårprov vilket slutade som vanligt för gråhund inga problem han, verkar spårsäker blev lite het når vi kom på en färsk lega men lugnade ner sig efter en längre rast.

Idag kom resultatet av Jaktprov 1-2 det blev 2 st 1:a pris, inga höga poäng om jag jämför med Ronja skillnad är Lydnad och Samarbete och att han hittar älg på första sökrundan. Det som inponerar hittils är ståndskall på upptagsplatsen 100 minuter och 115 minuter, det har han visat hela hösten att det skenar aldrig i upptaget. Samt skalltid och skallets hörbarhet som ligger i topp även skallet täckning ca 85/90 skall i minuten. Bamse tränar på och får mera och mer tur. Nu är det upp till husse och träna inkallning och lydnad för att nå upp till 85 poäng för att slå Ronja 87 och 89 då måste man hitta rätt älg.

Bamses spårprov blev 45 poäng det är mycket högt 9 poäng i alla moment. Ronja 44 poäng Tjorven ståtar med 46 poäng bäst i familjen. Endast 25 poäng är godkänt

2020-12-08

Idag gjorde Bamse sitt 3:e jaktprov som enligt domaren förslag 1:a pris stämmer det blir det 3 raka förstapris under 2-års säsongen. Det som inponerar mest är att det blir 3 älgen som står 90 minuter i upptaget. Det som häxade var att dom första provet fanns inget sök utan upptag i första sökrundan därav låga 6 poäng. Idag blev tiden knapp efter att jag var tvungenn hitta ett ställe utan älg annars skulle dagen vara förstörd om det blev ett skall. Släppte hemma på gården och hoppades på att ingen älg fanns inom 5-6 hundra meter det lyckades Bamse gjorde en sökrunda och kom tillbaka efter några minuter och var kopplingsbar sedan traktbyte, men tiden tickar och söktiden är max 2 timmar pågrund av ljuset där försvann 30 minuter. Åkte mot Styrmansvägen som går mot Torrbergsvägen valde västra sidan samma sida som rengärdan. Släppte Bamse en kort tur norrut sedan söderut mot byn upptag några hundra meter norr om grillstugan i sjöåndan. Nu börjar eländet 2 skall lugna och fina sedan drar älgarna det visar sig vara 2 vuxna älgar. Det går söderut i ca 20/25 km / tim runt tv-masten nästan ner till Sangisälven sedan norrut mot Hällfors rakt österut mot rengärdan över Aavas skifte norrut ända mot Keränoja där vände Bamse drygt 6 km löpning inte långt från där vi stod så då kom Bamse kopplas för traktbyte.

Söktiden var förbrukad efter sina 2 skall men det var tur för det återstod endast 19 minuter av söktiden, nu var det älgarbete som gällde 5 timmar men där hade det oxå försvunnit tid. Nytt släpp på andra sidan bäcken från Långträsk vid Brännträsk, Bamse sökte dåligt var märkt av den tuffa språngmarscen och inga spår över huvud taget efter ca 45 minuter började Bamse piggna till men inga spår förän vi kom till SCA vägen där drog Bamse med upptag som följd på ca 2 km mot Hajsuvägen som stod fast i 90 minuter sedan stöd skrapigt kom på 100 meter en ensam ko som gick undan i gångstånd 800 meter sedan fast, nystöt tiden blir knapp ny stöt som blir fast och gångstånd till provslut som slutar i dagsljus efter som jag inte kunde utnyttja söktiden som tog slut vid dom två skallen kring halv 9. Bamse kom till mej vid 4 tiden vilket jag tycker var bra efter mycket visslande.

2020-12-16

Idag kom sista pusselbiten sammanfattar man hösten, det blev 3 raka ettor sedan spårprov som blev utmärkt GK och HD rönten normala höfter vänster och höger B.

Om man tittar vad det kostar att bli Löshundschampion så att husse och matte blir glada blir det närmare 4500:- skr hoppas att Bamse förstår det och fortsätter och tränar bra för att bli fullfjädrad älghund till riksdagsvalet 2022 när han fyller 4 år. Det som jag tycker var intressant var att han fick använda spårsele med lina för första gången något som han aldrig provat förut. Bamse tyckte nog att det var ett onödigt långt koppel 10-15 meter när det fanns älg i markerna. Husse har missat det här med spårträning fullständigt, tänkte om jag drar en älgklöv efter mig spårar han klöven eller mina fotspår?

 

 

 

 

 

Nya kartor med såtar under älgjakt.