Arkiv

Avskjutning t.o.m. 2017-10-18.

Avskjutning t.o.m 2018-09-30

2020-12-31

ÄLGJAKT skriver lite allmänt strunt från mitt subjektiva sätt att se värden.

Skriver lite under älgjakt från mitt sätt att vara med på jakten, troligtvis är jag inte objektiv utan lika som alla andra hundförare. Bamse håller på och lär sig älgjakt han skall bli älghund när han blir stor, fattas ett par år av träning, ju mer man tränar destå mer tur får man som Ingemar Stenmark sade, men det gäller att våga vila oxå.

Älgjakten startar i Vojakkala vvo måndag den 7 september pass upp.

Dag 1 avklarad utan några större problem att hålla avstånd. Bamse först ut i detta team.

Dag 2 en debutat från Götaland som får träna lite till.

Dag 3 en som verkar ha skött grundträningen bra i dessa coronatider.

Dag 4 service till grannen i söder Mattila.

Dag 5 ett ruskit väder med mycket regn som ställde till det för hundarna. Dag 6 Söndag Bella skällde älg en stor ko som var fredad plats Aavajärvi odlingarna.

Dag 6 Såt 8 Hirvivaara / Kalavaara västlig vind, att försöka gå från Pörhöharju till Hirvivaara behövs stövlar med minst 40 cm skaft mycket vatten spången fungerar som dike. Ett upptag på Hirvivaara men på Kalavaara hittade vi ingenting såten används varje jaktdag, kanske lite lugnn och ro inte skulle skada.

Dag 7 Såt 9 upptag efter ca 15 minuter fast smög på ståndet förflyttning 25 meter, kom på 27,5 meter såg kon och skymtade kalvarna vindstöt efter 1,5 tim förflyttning gångtstånd 2 km sedan fast, jakten avbruten med hunden i fast stånd. Lyckades inte kalla in hunden efter 3 tim kom på 10 meter sedan efter älgarna ko med 2 kalvar över lågspänningen i Haapasaari. Hunden vände vid jaktkojan bakspår kopplades i Hapasaari efter 5 timmar.

Dag 8 har jag glömt.

Dag 9 Såt 4 ett uptag vid vägen direkt till Kukkola hämtade hunden efter Bodikavägen. Nytt släpp inte ett upptag Bamse sprang 30 km utan att hitta älg, halva området är ett stort kalhygge, fåglarna orkar inte flyga mellan träden.

Dag 10 Dagen före uppehållet Bamse lyckades hitta en kviga det blev gångstånd österut som Nicklas H fälle vid högspänningen. Annars hände inte så mycket troligtvis råddjur som Bamse sett för första gången, fort gick det mellan 22-25 km/tim genom skogen och myren tills man passerade vägen mellan Johan S och Göte A en skitig hund blev det. Dagens största händelse händei i slakthuset Sven Johan F har backat med släp, med beröm godkänd blev det, med en spåntanapplåd som belöning.

Dag 11 Såt 10 Bamse lyckades hitta en ko med två kalvar efter att ha sprungit 26 km hussse ungefär 6-7 km, vi lyckades fälla ena kalven då blev kon och kalven fredade

Dag 12 måndag den 12 oktober Bamse tar en vilodag.

Dag 13 såt 10 tisdag Bamse tränar på målmedvetet en fullt godkänd insats belöningen blev en kalv.

Dag 14 såt 2 torsdag Bamse lyckades hitta ett par ko-tjur i nybruket på egen mark.

Dag 15 såt 1 inget flyt för Bamse men en investeringn för framtiden.

Dag 16 såt 2 blev en tråkig historia med mycket snö.

Dag 17 såt 9 Blev ömsom vin ömsom vatten.

Dag 18 sänghalmen följde med på tracker vad som händer hämtade borden i Brännvalls för förvaring. Hjälpte Mats H att fånga rymlingen.

Dag 19 endast 6 tappra ställde upp idag 4 hundlag och 2 postare. Inga större framgångar kunde noteras under dagen, ko med kalv var nära att springa över undertecknad i Lappivaara men klarade sig med 5 meter tillgodo.

Dag 20 7 st hundgäng kände sig hågade med lite olika resultat som följd, vissa har mera tur än andra, men tränar man bra får man mera tur. Bamse tränar för att när han är 4 år om två då skall han vara beredd om allt går som planerat vilket det sällan gör.

Dag 21 ingen jakt idag Bamse fick springa som han ville, husse hade fokus på att hitta bilnycklar från gårdagens skottplats, vilket lyckades 3000:- rätt ner i börsen att ta sig dit var ingen barnlek över blötmyrarna från Naartijärvi.

Dag 22 Område 12 inte ett upptag Bamse sprang 41 km utan att få älgkontakt. På hemvägen medvind på östrasidan och då hittade Bamse ko med kalv låg långt före en kvart före solens nedgång, det var surt.

Dag 23 Område 1 start vid gräns Espinära/Lappträsk första gången på 20 år inte ett spår av älgar regn hela dagen det blev 26 km för Bamse.

Dag 24 Område 3 Bamse fortsätter och tränar på idag svårvallat men ruggat fungerade, en ko blev facit nära Riitalammi.

Dag 26 Område 11 Röutänvaara en ko blev Bamses fall idag.

 

2017-03-04

Tornbyggen i större skala 25 nya torn byggdes i Hallen hos Eskil.

2017-02-23

Minnesanteckningar Tankesmedjan Palogården 11 februari.

2017-02-16

ÄSO.s svar till Ulf Hemphälä.

2017-02-15

Haparanda kretsen höll årsmöte på stationen i Haparanda. Några nya namn tillkom i styrelsen och några lämnade. Ordförande blev Göran Rönnbäck som jagar i Sangijärvi. Motionen som ÄSO Haparanda södra står bakom Ö-N Vojakkala och Mattila fick årsmötet med sig efter att förslagsställaren ställt sig bakom förändringen att datum togs bort, enbart att brunstuppehåll skulle vara kvar. Nya skyttecentrum i Haparanda tappat lite tempo finansiering ej klar men det jobbas med frågan. Valberedningen ville ha en bättre aktivitet för rekrytering av nya medlemmar och som kan tänka sig jobba med olika frågor i kretsen. Jaktlagen måste bli bättre med att betala in avgift för älgbanan i Kukkola 30:- kr per aktiv medlem i föreningarna/klubbarna inga stora summor men viktig för kretsen att kunna underhålla skjutbanan i dugligt skick skärpning fodras.Sangijärvi skänker en älgkalv till lotteriet som skall väl skjuten.

2017-02-13

Tankesmedjan hade ett välbesökt möte i Palogården med ett 20-tal närvarande. Kreativa saker kom fram om olika aktiviteter med bl.a byggandet av med fällor, holkar och viltvårdsaktiviteter som startar inom närtid. Kom ihåg klappjakten den 26 som är startskottet.

2017-01-30

Saltstenar för utsättning finns i Hallen ca 10 februari ca: 50 st för varje område öst/väst.

2017-01-15

Hej.

Ett nytt år och nya möjligheter. Jag har tecknat ner mina tankar inför tankesmedjan. Syftet med dagen är att få ideér på hur vi skall öka aktiviteten och säkerställa en bra framtid för jakten och viltvården i vårt VVO.

Jag förutsätter att alla i styrelsen, suppleanter och adjungerade kommer och att vi får med oss en eller två vardera. Då kan vi bli 15-20 deltagare. Det blir i så fall en bra början för att få lite fart på VVO.

Ordförande Sven Forsberg.

 

2017-01-15

Tankesmedjan lördag den 11 februari klockan 12,00 Palogården.

2017-01-02

Motion Kretsen brunstuppehåll. Bilaga.1

 

2016-03-20

Extra Jaktstämman är avklarad beslut nummer två röstades igenom med acklamation. Markägarrepresentationen var ca 2200 ha inga reservationer.

2016-03-04

Kallelse till extra Jaktstämma 

Datum:        2016-03-20

Tid:               15.00

Plats:           Palogården

Handlingar till jaktstämman klicka här.

2015-02-21

Duvan jaktskytteklubben.


Vi skall anordna en hageljaktstig lördag den 30 maj i skogarna runt Vojakkala.

Sprid information om årsmötet, start av banan och jaktstigen till dina kontakter.

Kontakt Sven Forsberg 070-328 51 32 och Niklas Liikamaa 070-621 70 31 om funktionärer som ni lyckats värva inför tävlingen.

Hälsningar

Sven Forsberg

2015-02-17

Kom med förslag vad du tycker är viktigt, vad bör göras ring Sven F eller någon i styrelsen.

Vojakkala VVO har styrelsemöte (planeringsmöte) den 2 mars Hallen Vojakkala. Arbetsuppgifter som står närmast i tiden fram till hösten, byggnationer, viltvårdsinsatser och reparationer av slakthuset mm. Bygga nya torn, köra ut virket med skoter underlättar vesäntligt. Ta kontakt med ordföranden, jaktledarna så att man kan göra en riskbedömning av placeringen av nya pass. Gamla torn repareras löpande inom eget ansvarsområde, kartor med olacering mm.

Nu är det inte mer än drygt fyra månader kvar av det gamla jaktåret. Viltvårdsinsatserna inom VVO i vår står närmast på tur, närmast i tiden är att sätta ut saltstenarna, tänk på en krympande älgstam sätt inte stenarna högre än 1,5 - 2 meter över mark ca 1 meter ovanför snön så slipper man ha stege på skotern. Eskil Lugnet påstår att vi har skandinaviens största älgar om man tittar på saltstenarnas placering, höjd över marken 2,5 - 3 meter är inte ovanligt förekommande. Skidor fungerar utmärkt med mes.

2014-02-10

Haparandakretsens årsmöte är avklarat måndag den 9 februari station Haparanda. Ny ordförande för kretsen blev vald Peter Waara Mattila vvo, ny i styrelsen blev Niklas Liikamaa övriga platser återval. Förslag av Thore Hjort att avskjutningen i kretsen skulle vara 4 djur per 1000 ha (2 vuxna 2 kalvar) antogs av mötet. Alla var ense om att avskjutningen skulle minska i kretsen. Nu återstår att få gehör bland alla jägare eller åtminståne styrelser i jaktlagen och markägare inte minst. Mötet var välbesökt närmare ett 30 tal hade hörsammat inbjudan.

 

 

2014-11-30

Eftersök i Långträsk. Text under Jakttornet.

2014-11-24

Styckning fredag den 28 november klockan 08,00.

2014-11-22/23

Det märks att det är bara grundstyrkan som är med, precis som dom senaste åren, samma folk hela tiden. Vet ej om det beror på bristande intresse, tidsbrist, kylan eller kalvjakten som inte lockar. Hundarna verkar inte bry sig nämnvärt om det är stora eller små som gäller för dagen, förutsättningarna för hundarna måste man säga är optimala för närvarande, det märks tydligt, kylan verkar dom tycka är bara fint. Resultatet fälla djur är magert men upplevelsen är nära en 5`1:a kan man säga.

2014-11-19

Jakt lördag den 22 västra samling 08,00 östra börjar klockan 07,00 samling på respektive område östra och västra. Slakten inställd nu på fredag.

2014-11-17

Söndag den 16 blev en kalv blev fälld av Lindarna och slutet av älgjakten närmar sig, men vintern verkar låta vänta än på sig ett tag till. Återkommer om styckningen när den blir av.

2014-11-15

En mycket bra dag för samtliga fösare i västra ko med en eller två kalvar blev daagens facit, grannlaget fick yttrligare en älg som våra hundar bjöd på snart får vi en bunke kött ingen djärv gissning.

2014-11-14

Lördag den 15 november samlas västra 08,00 östra 07,00. Styckningen gick bra 8 tappra jägare var med och styckade 1 tjur och 3 kalvar vilket blev ca: 15 kilo prima livsmedel.

2014-11-10

Gårdagens avslut i moll blev dur idag när samarbetet fungerade med Sangijärvi Jaktlag efter att gårdagens olyckliga händelse som slutade med en skadad kalv "genomslag" av kalv som träffade den andra kalven högt i ryggen. Kulan orkade bara genom ena sidan och stannade i skinnet på andra sidan 2 cm ovanför ryggraden efter ett gott jobb av Ronja med fösare och passarna i Sangijärvi lyckades kalven fällas. Husse tyckte dagen blev lång efter 13 timmar var man åter hemma 20,30 efter att hämta en kalv i helt okända marker med fyrhjuling och ett kolsvart mörker tar lite tid. Gladast var nog gårdagens otursgubbe tror jag. Några bilder och privata tankar om eftersök.

2014-11-09

Läs protokoll ÄSO-möte 2014-11-03.

2014-11-09

Dagen började i moll och avslutades likaledes 1 kalv blev fälld och 1 påskjuten hoppas att det går att reda ut detta. Bertil miste sin jaktkompis 6 år och 8 månader gammal, som blev mest troligt nermejad av en älgko som försvarde sin kalv. Skadorna blev för svåra med blödningar i levern.

2014-11-08

Dagens älgjakt bjöd på kyligt väder några tappra själar var med, mest fösare, dom andra föredrog sänghalmen. 1 tjur västra och 1 kalv östra blev dagens facit, imorgon mildare väder bara ett par grader kallt möjligt lite nederbörd snö eller regnblandning.

2014-11-07

Styckningen gick bra med 7 tappra jägare som styckade köttet av en kalv ca 45 kilo rent kött stor kalv.

2014-11-03

Styckning fredag den 7 november klockan 08,00 lämna förslag Frasses, Max eller McDonald? välkommen.

2014-10-30

Pågrund av att Bertil S och Sven F är borta Lördag den 1 november är det Rolf K och Alf-Göte H som är jaktledare. Samling Karsikkojärvi 07,00 kom ihåg västra ca 20 min längre restid kalvjakt i östra.

Söndag den 2 november är det som vanligt jaktkojan Kattilasaari som gäller klockan 07,00.

2014-10-29

Älghundskamp Norrbottens Älghundklubb & Österbottens Älghundsklubb. Fredag 31/10 start 07,00.

Hela Vojakkalas VVO marker kommer att användas från Björkfors till Vojakkala, hundträning undanbedes för att minska problem med att hundar kommer in i samma såt och i förlängnigen samma älgar. Slakten är inställd av denna orsak eftesom dom som brukar deltaga är engagerade eller har tagit semester hoppas frustationen går över gör ett älgtorn i stället eller förberd nästa höst.

2014-10-26

Normaltid (vintertid) ljust på morgonen ett härligt jaktväder snön bortsmält 6 grader varmt, förutsättningarna för en lyckad jakt är idealiska kan inte bli bättre, även som passare. Hundarna gjorde sitt jobb men övriga deltagare ?? även om vissa hade förstärkning av hästar, det var inte så lyckat visade sig i slutändan i den västra delen. Östra fick en kalv på lördag och där är glädjen stor, levererad av våran duktiga kalvskytt K-E W. Nästa helg är det ännu bättre förutsättningar.

2014-10-25

Vintertid gäller från och med i morgon den 26 oktober ställ tillbaka klockan 1 timme. Ute när detta skrivs 5,2 + grader.

2014-10-20

Lite bilder från styckningen den 17 oktober.

2014-10-19

Slakt fredag den 25 kl 08,00 välkommen med tom bunke som verkar vara ett problem fattas ett tjugotal minst.

2014-10-19

Söndag liten snöblandat regn, östra fick en kalv idag och västra kammade noll. Ett tillbud med förädiska isar i bäckar och sjöar inträffade idag, Tjorven förföljde älg till ett område Sattaoja / Säivis och gick genom isen i Nabäcken ca: 400 meter norr järnvägen vid Sattaoja. Från E-4 finns en väg som fått en fin bom in till byn Sattaoja en skogsbilväg från vägen mot Sangijärvi rädda det hela så att jag kom i tid till bäcken, utan morderna pejlar hade sannolikheten att hitta Tjorven varit en på miljonen eftersom utgångspunkten för släppet var Hirvijärvi ca 1 mil norr om Sattaoja. Troligtvis verkar hon ha klarat det hela bra efter vad jag kan se i kväll men hon är snart 12 år och jag fick bära henne första biten för benen bar inte, hon hade frossa när jag drog upp henne ur hålet i isen vid den branta kanten ca 1/2 meter djupt var vattnet.

2014-10-18

Lördag den 18 bra väder en kalv fälldes i västra laget, gynnsamt väder för våra fyrbenta vänner

Slakten fredag gick bra 12-13 tappra ställde upp för jaktlaget.

2014-10-14

Styckning Fredag 17/10 klockan 08,00.

2014-10-11

Oktoberjakten har startat med höstens första snö. Anders S lyckades fälla en liten tjuri västra, övriga ca 10 tappra deltagare blev mest blöta av snöblandat regn. Söndag bjuder på nya möjligheter nu när turen har vän.

2014-10-08

Styckning fredag klockan 08,00 kom i tid kan bli trångt på parkeringen hälsar slaktcheferna.

2014-10-05

Webmaster funderar: En vanlig dag utan älgjakt. En dag med älgjakt och långa förklaringar varför det gick snett, otur eller inte men förklaringarna är många, beroende på om man är passare eller hundförare, en avhandling vore på sin plats. Lördag morgon klockan 07,00 är det samling Kattilasaari jaktkoja för dom som har mest otur av alla människor i landet, undantaget (jaktprov tävling snacka om otursgubbar) där är Rolf Lidbergs trollteckningar nästan sant.

2014-10-01

Ett lyckligt slut på första delen av älgjakten.

2014-09-30

ÄSO - möte flyttat från den 13 oktober till den 9 oktober för att kunna ta ställning till inriktningen för jakten resten av hösten synpunkter kan lämnas till Sven Forsberg.

2014-09-28

Nu är sista jaktdagen tillända lite älgar fanns det i skogen kvar till oktober. Området bakom TV-masten fick besök av ett hundlag, tur att inte Espinära-Granån var där vilken chock dom skulle ha fått efter närmare 10 års frånvaro. Några älgar fanns det på marken i alla fall en ko med kalv som måste vara långdistanslöpare. En påhälsning fick vi när vi kom till K-E G en som undrade vad vi var för stollar K-E G, S F, och K-E S med röd mössa och ryggsäckar med korv i. Kolla spanaren.

2014-09-27

Björnjakten 2014 är avslutad vid kusten sista björnen fälldes i Piteå idag lördag.

2014-09-24

Styckning fredag den 26 september klockan 08,00 slaktcheferna välkommen ta med tombunkar.

2014-09-20

Älgjakten fortsätter ungefär som vanligt lite älgar här och där ibland försöker vi hjälper vi grannlagen.

2014-09-17

Nu har vi tagit nya grepp på hemsidan för att informera jägarna bättre eller mer detaljerat, vi redovisar Östra och Västra separat samt naturligtvis totalsumman klicka här. Efter som det är tid över i skogen ta med paddan eller i pappersform och studera på passet.

Webmaster funderar: Nästa steg är att utveckla en Älg-app så vi kan se var älgarna är för tillfället, så slipper vi slösa onödig tid med att vara ute i skogen och söka något som inte finns. Nästa steg är att jaktledarna kallar ut jägare efter behov, älgfösarna får göra rätt för namnet fösa fram till passen, mindre skogstransporter (skador) efter som passen blir nära väg. Något för styrelsen att jobba med bör tillsättas en arbetsgrupp.

2014-09-17

Älgobsen 2014 ligger under älgjakt scrolla så ser du dom 4 senaste åren under filen.

2014-09-17

Läs Älgobsen för Haparanda Södra ÄSO. Övre - Nedre Vojakkala och Mattila.

2014-09-16

ÄSO-möte hallen 2014-09-15 läs och begrunda.

2014-09-15

Jakten fortskrider helgen bidrog inte med något i bunken missnöjet gror, det knorras i buskarna. Månne älgarna är påverkade av valrörelsen dom verkar lite rörligare än vanligt i skogen, lite invandring från grannarna skulle inte skada.

2014-09-13

Slaktdag fredag den 12 visade att gubbarna kan både diska och stycka titta in.

2014-09-09

Första veckan avklarad 3 tjurar, 3 kor samt 4 kalvar är fällda totalt 10 älgar, tjurarna håller låg medelålder ca 2-3 år, däremot på hondjuren är det betydligt sämre där ligger medelåldern på ca 5-6 år kor i en produktiv ålder som vi efter en empirisk utredning kan fastställa. Förbud gäller av vuxna hondjur vilket är ovanligt efter bara 5 dagars jakt, man får gå tillbaka 15 - 20 år för att finna liknade åtgärder. Förhoppningsvis blir det ett bra resultat av detta beslut annars går det åt pipsvängen med en redan svag älgstam.

2014-09-07

Bilder från auktionen på söndag.

2014-09-03

Ytterligare lite bilder årets älgjakt. Östra lyckas bra, men Västra har fått självförtroendet åter. Dagens stora snackis är att på fredag byter vi inte kanal på jaktradion utan kanal 4 155,525 funkar piloton 100 gäller minst en dag till.

2014-09-02

Nya bilder på årets älgjakt, östra njuter inte enbart av naturupplevelsen.

2014-08-29

Kartblad västra Långträsk/Aavajärvi och Kattilasaari/Akusjärvi finns under älgjakt

2014-08-25

Sjöfågelpremiär 2014 Torneåälven

2014-08-25

Protokoll Jaktstämma 2014.

2014-08-23

Pm älgjakt 2014 följ länken och bli uppdaterad.

2014-08-18

Protokoll från Styrelsemöte och Konstituerande samt nya styrerlsens möte.

Pm Älgjakten 2013 klicka här.

Norrbottens älghundsklubb har haft årsmöte i Kalix.

2014-01-29

Snart dax för Jaktvårdskretsens årsmöte Haparanda 10 februari kl 18,00 Station. Nominera lämpliga kandidater.

 

Vojakkala VVO har beslutat att byta frekvens på våra radioapparater till 155 MHZ till höstens jakt. Pågrund av detta är det dax att förse sig med nya radioapparater, det kan vara lönsamt ekonomiskt att man samköper ett par nya tillsammans med någon jaktkompis.

2014-01-02

Nu startar det nya året med nya möjligheter och utmaningar. Hemsidan har under 2013 haft 6000 unika besökare, om det är bra eller dåligt får andra bedömma. Men en sak är säker en hemsida som inte uppdateras blir ganska snabbt bortglömd, uppgifter som är ibland 1 år gamla är inte ovanligt när man besöker olika hemsidor. Men att utveckla hemsidan kräver ett större engagemang från oss läsare, nödvändigtvis behöver det ej vara jägare för att ha mycket intressanta uppslag och bilder. Vissa har varit in flera gånger och tittat medan andra från vårat eget jaktlag inte besökt hemsidan eller kanske inte vet att den finns. Dom yngre jägarna tycker att det är ett naturligt sätt att hitta information man ser detta med IT som något naturligt, möjligt att detta är en generationsfråga. Hoppas att samtliga får ett bra 2014 och skickar bilder och andra intressanta uppslag K-E G / Webmaster.

 

2013-12-24

GOD JUL OCH GOTT NYTT ÅR ÖNSKAR VOJAKKALA VVO ALLA MEDLEMMAR OCH BESÖKARE PÅ HEMSIDAN.

2013-09-16

Förändringar på hemsidan för att den skall bli mer användarvänlig man kan navigera var man än är till startsidan utan klickar i vänstermenyn startsidan och behöver ej använda pilen bakåt. Tips om förbättringar tas gärna emot på länken ovanför.

2013-08-31

VÄLKOMMEN TILL ÅRETS ÄLGMÖTE.

Älgmöte Karsikkojärvi klockan 08,00 söndag den 1 september vi börjar med att utföra lite arbetsuppgifter som avslutas men älgmötet klockan 12,00. Obligatorisk närvaro för älgjägare.

2013-08-28

Viktigt alla skall lämna in rapport över fällt vilt, idag är det lite si och så med den saken, det finns ingen bra statestik på detta enligt jägareförbundet.

 

 

2013-08-21

Som alla har märk så är årets björnjakt i full gång 2 björnar är fällda utanför Gällivare inte långt från Skröven som man passerar längs E 10 Norr om Lansjärv. Sjöfågeljakte har startat som vanligt vid Gränsälvsområdet öster om väg 99. Även hornbärande rådjur. Gå in under länkar till vänster och klicka på Länsstyrelsen och kolla vad som gäller när det gäller björnjakt, Svenska jägarförbundets hemsida har information och jakttider på all jaktbart vilt länken Svenska jägarförbundet, jakt, jakttider.

Inrapportering fälld björn ring 070-389 60 74, info hur många finns kvar att fälla ring 073-0663949

2013-08-06

Arbetshelg den 17 augusti klockan 08,00 - 12,00 om någon har glömt.

Påminnelse Jägarförbundet Norrbotten Viltvårdsexkursion Vojakkala Palogården klockan 10,00 den 4 Augusti.

2013-07-29

Jaktstämman 2013 är avklarad 21 deltagare var med på mötet, 17 röstberättigade medlemmar var representerade. Där behandlades två inkomna motioner som inte fick gehör, stämman beslutades att avslå motionerna och följa styrelsens förslag det krävdes rösträkning i en motion för att styrelsens förslag skulle vinna gehör. Även älgskötselområdet tilldelning diskuterades vilket är en minskning med 11% från föregående år. Tilldelningen av vuxna ligger på ca 40 djur kalv något högre närmare 50 st. För VVO blir det 18 vuxna och ca: 25 kalvar. Jaktkorten ligger kvar på samma nivå 1500:- för älg samt 300:- övrig jakt gästkort 50.- dygn. Styrelsen skall även ta fram en åtgärdsplan angående upprustning av slakthuset. Alf-Göte Hjelm överlämnade dokument från krigsåren 1939-1945 till Bror Johansson som extra vid den avslutande fikabordet. Mötet genomfördes med bravur av ordföranden Göran Tornberg som tackade alla närvarande jägare.

2013-07-26

Björnjakten närmar sig 90 björnar får fällas på licens i länet 80 björnar i inlandet och 10 vid kusten, idag har det skjutits 17 björnar vid skyddsjakt så antalet blir 107 björnar om licenserna fylls, S-E Österberg landshövdingen kör över sina tjänstemän på länstyrelsen som ville ha en lägre avskjutning, han följer samma mönster som sin företrädare P-O Eriksson som sa att"samerna är mina vänner" slut citat. Varför har man experter som inte har samma visdom som hövdingen. Läs mer under länken länsstyrelsen i vänsterspalten.

OBS JAKTSTÄMMAN KLOCKAN 19,00 PALOGÅRDEN VOJAKKALA.

2013-07-03

För den intresserade finns att läsa dom nya jaktprovsreglerna för älghundar som börjar gälla 2014. Gå in under Länkar i vänstespalten klicka Svenska Älghundsklubben och nya Nordiska jaktprovsregler.

2013-07-03

För den intresserade finns att läsa dom nya jaktprovsreglerna för älghundar som börjar gälla 2014. Gå in under Länkar i vänstespalten klicka Svenska Älghundsklubben och nya Nordiska jaktprovsregler.

2013-06-29

Årsstämman Palogården Vojakkala den 28 juli klockan 19,00.

Styrelsen samlas klockan 16.30.

2013-06-24

Dags att börja fundera vilka vi vill skall leda föreningen Vojakkala VVO valberedningen är öppen för förslag 2 styrelseposter, suppleanter samt ordförande. Kontakta K-E Guldhag, Mikael Hjelm eller Hans Högnelid. Telefon nummer under styrelsen.

2013-06-09

Nu är sommaren här och Viltvårdsgruppen inom Haparanda Södra Älgskötselområdet har hur många projekt som helst, det är bara att ta med hela familjen ut i skogen. Alf-Göte Hjelm och Eskil Lungnet är väl som vanligt ångloket nu när Sj slutat dra loken inom området, ta kontakt med dessa mentorer på viltvård så ingen försöker dämma upp Keräsjokiån för att hjälpa sjöfåglarna simma mellan byarna utan problem.

Även slakthusen behöver en handpåläggning och alla älg och fågeltorn kanske måste få en ny bräda och några nya spikar det är bara fantasin som sätter begränsningar och i viss mån engagemanget.

Älgbanan öppnar inom en snar framtid när vi hittar en lämpligt stor älg som går att använda för ändamålet.

Om två veckor har Webmaster semester i 5 veckor så det kan bli lite lite glesare med uppdateringar kanske.

2013-06-04

Möte på stationen om älgförvaltningsområdet som gäller ÄSO som vi tillhör diskuterade hur stor tilldelningen skall vara, hur man kommer till rätta med den låga kalvavskjutningen i vissa jaktlag där den utgör endast 15 % vilket är en allt för låg siffra, som medför b.la skador i tallungskogar samt en snedfördelning av åldersstrukturen en allt för låg medelålder på stammen samt brist på kapitaltjurar. Jakttidens längd var även uppe, om man skall ha uppehåll eller inte samt avkorta i slutändan med motsvarande tid vilket inte fick gehör, utan samma slutdatum som idag tyckte flertalet som var ca 25 jägare. Enligt säkra källor var debatten betydligt vassare i Kalix vad gäller jakttiderna, speciellt eftersom älgjakt med hund var ett särintresse något som framfördes av en representant av markägarrepresentanten. Földverkningarna är redan synliga, distriktmästerskapet för älghundar måste flyttas efter som arangören i år Korpilombolo och Suaningi inte vill offra 2 jaktdagar för mästerskapet under uppehållet som försvann 6-7 oktober, nu flyttas mästerskapet till Kalix, centrum blir Björkfors vad händer om uppehållet försvinner i hela länet, distriktsmästerskapet är en test för ett framgångsrik avel av älghundar som gynnar alla älgjägare även markägare inte ett särintresse för hundägarna.

2013-05-09

VILTVÅRDSKVÄLL med fältbesök stadsviken Onsdag den 15 maj klockan 18.00 hallen

2013-05-03

VILTVÅRDSKVÄLL Hallen Onsdag den 8 maj kl 18.00 medtag hammare.

2013-05-01

Viltvårdsexkursion

Klicka här så kommer du till inbjudan Vojakkala söndag den 4 augusti 2013.

Anmälan : bd@jagareforbundet.se

Med viltvårdshälsningar // Jägarförbundet Norrbotten www.jagareforbundet.se

2013-04-21

Svenska Älghundsklubben antog nya jaktprovsregler idag med några rösters marginal mötet hölls i Luleå.

2013-04-19

Jaktmässa i Korpilombolo Lördag 25 maj, klicka här

2013-04-19

VILTVÅRDSKVÄLL Hallen Onsdag den 24 April kl 18.00 medtag hammare.

OBS

VILTVÅRDSKVÄLL HALLEN den 17 april klockan 18,00 2013, holktillverkning och annat smått o gott.

2013-04-08

Styrelsen kallade till arbetsmöte samt avstämning av läget vid vårt jaktcentrum med tillhörande slakthus, här finns arbeten att utföra under sommaren. Vidare avhandlades den fortsatta satsningen i vårt viltvårdsarbete. Vi ser franförallt stora insatser på våra viltåkrar (nya viltåkerområdet, viltåkrar Myllyrova och Kattilasaari). Utöver detta planeras ett nytt broplan över Majavanoja ( i slutet av nya "vägen"). Det är glädjande att denna kalla vinter gett oss möjlighet att rikligt sprida ut saltstenar inom vårt 2,5 mil långa område konstaterar viltvårdsansvarige AGH. Vi har även målsättningen att kalla till en arbetsträff-ar i hallen gemensamt med Mattila och Övre Vojakkala (om det går i lås om 2 veckor), vi har då möjlighet att ytterligare planera sommarens aktiviteter. Delar av styrelsen passade på tillfället på fina saker som produceras i hallen ( forsbåt, turistpulkor och exklusiva kälkar) bilder under gallari. Text/AGH.

Bevaka Hemsidan Kallelse kommer snart/ styrelsen.

2013-03-20

Idag när jag öppnade hemsidan såg jag att 1007 unika besökare har varit och tittat på hemsidan sedan starten av räknaren vid nyår, om det är bra eller dåligt får framtiden utvisa men att intresse finns är väl klart, men att utveckla hemsidan behöver undertecknad hjälp av jägare och naturintresserade som har massor av ideér, vad som är säkert är att det är vårdagjämningen idag som infaller klockan 11,20 på förmiddag med mycket sol och -2 grader, nu är natt och dag lika långa imorgon är det ljuset som är längre.

2013-03-08

Saltstenarna har kommit finns i Hallen meddelar Göran T

2013-02-24

Idag öppnar jaktkojan i Naatselkä för korvgrillning och en kaffetår eller te ta med matsäcken gott om parkering för skotrar och andra lämpliga fordon.

2013-02-17

Saltstenar utkörda mellan Långträsk och Brännvallstorpet ca 25 stycken om någon skulle få en idé så kanske det finns andra områden som skulle behöva lite omvårdnad. Meddela så kan jag skriva in i detta forum så slipper man köra runt i onödan och stå i kö som man brukar säga sist till kvarn får oxå mala.

2013-01-29

Karl-Erik Wähäjärvi har beställt saltstenar och har blivit lovade leverans veckan före påsk och påsken är sista veckan i mars så kring den 20 mars verkar logiskt.

2013-01-12

Nytt år nya möjligheter dax att börja planera vårens aktiviteter, valla skidorna eller kolla upp skotern så att allt fungerar sånt som man skulle fixa i somras som inte blev gjort, nu finns möjligheten. Var ute och spanade i Långträsk där fanns några älgar som blev kvar sen i höstas jakt, ko och kalv samt en ko och en 6 taggare som fanns nära bebyggelsen snödjup ca 40-50 cm skoterföret var perfekt efter blidan som var kring jul. Aktiviteter i hallen, om det är inplanerat eller någon annan aktivitet ligger i röret är inget som jag vet i nuläget. Saltstenarna är förhoppningsvis inköpa och är bara att hämat tiden går fort och utsättningen bör ske i februari början av mars. Ta med en såg och kapa av stolparna en halvmeter för som Eskil L sa så är inte älgarna i ÄSO 2,5 till 3 meter höga utan stolpar som är 2 meter räcker gått och väl så slipper man ha stege med sig på skotern eller skidor för att sätta upp stenarna.

2012-12-21

Årets kortaste dag nu är det endast ca 245 dagar tills älgjakten börjar dags att kolla vapnet från hösten (rost mm).

Webmaster skulle gärna se att fler deltar aktivt med lite maretial som kan publiceras på hemsidan, det behöver inte vara från Vojakkala det går utmärkt med bilder från andra delar av länet även en och annan utsocknes kan oxå vara med, lite text om plats och vem som skickar är inte fel. Läs texten ovan så blir det lite enklare för mej, Tack.

2012-12-05

En otrevlig episod inträffade på onsdagmorgonen åkte för att hämta jaktprovsdomaren halv åtta var borta ungefär 30 minuter när jag var på väg tillbaka till Långträsk låg en påkörd ren och sprattlade mitt på vägen i byn 300 m väster om kojan vid sjöändan påkörd av en bil, oförmögen att resa sig upp ett framben samt huvudskada kontaktade samebyn samt avlivade det skadade djuret, hur i helvete kan man lämna ett så svårt skadat djur liggande på vägen, är man så svårt chokad kanske man borde överväga om man skall köra bil ifall olyckan är framme. Erik H hämtade djuret för lämplig åtgärd, bilisten SKÄMMES TA ME FAN. Om någon ser skada på en bil som verkar färsk med renhår så kan man ju ställa en fråga. K-E G.

2012-12-01

Skulle vara intressant att få in lite bilder från årets småviltsjakt som går vidare, även vackra eller lite annorlunda bilder går bra, vi har ju jägare i södra delen av Svedala även dom som bor längre ner i Tyskland skulle vara av intresse att lägga in i galleriet.

2012-11-22

Vinter väder vet jag inte om jag vill kalla detta 21 november 2012 klockan 17.00 passerar jag Sangis + 6 grader på morgonen den 22 november i Långträsk + 4 grader gröna gräsmattor och disigt, dom två sista veckorna plusgrader på dagarna ett par nätter med minusgrader. Skulle nederbörden ha kommit i form av snö skulle det ha varit drygt 1 meters snödjup.

2012-11-05

Säsongens björntest i Junsele djurpark är över och många är nog besvikna på sina specialhundar på björn men siffrorna talar sitt tydliga språk ändå bättre än fjolåret 2011 då endast 6 % blev godkända. I år ligger det på ca: 10 % som blir godkända. Laikorna har flest tester i år men det blev bara 10 godkända av 95 hundar. Jämthundarna är det 85 hundar som testats 6 godkända endast 2 hanar av 42 testade blev godkända ca 5% inga höga siffror, den nya populära rasen plotthund blev det 1 av 16 testade godkänd. Gråhundshanarna verkar vara den som är helt överlägsen i detta test 33 hundar provade och 9 hundar blev godkända 27 % överlägset bäst i test. Ifjol när det var ännu värre klarade t.ex. 2 jämthundshanar testet av 72 provade hundar. Vad betyder detta tro att vi inom vårat lag har någon som duger som björnhund sannolikheten är nästan obefintlig våra hundar är avlade att vara mjuka och specialiserade på älg, så att tro att någon ställer björn är i det närmaste obefintlig, men hoppas kan man ju alltid. Läs mer i Nyheter Svensk Jakt och hoppas hunden skäller älg och det är vi mycket nöjda med.

2012-10-21

Slakt på fredag den 21 oktober start klockan 08,00 /slaktcheferna.

2012-10-17

Regn regn nytt rekord för Norrbotten orten var Piteå det gamla var från 1942 regnmängden 167 mm idag 17 oktober är det redan slaget 168 mm är den nya noteringen kusten har fått 5-6 ggr mer än normalt man började mäta ca: år 1853 inte underligt att det är blött i markerna.

2012-10-15

Björnjakten är slut 85 björnar blev fällda räknar man med skyddsjakten så blev det drygt 110 björnar fällda i Norrbottens län. endast en björn blev rapporterad påskjuten och ej avlivad.

OBS!!!

SLAKT FREDAG DEN 19 oktober kl 08,00

Slaktcheferna.

2012-10-09

PROBLEM MED BILDER HEMSIDAN FELSÖKNING PÅGÅR.

2012-10-08

Kalvjakt i Västra laget Östra har några vuxna kvar tills styrelsen fattar ett annat beslut.

2012-10-07

Söndag kväll DM eller som man pratar om i älghundskretsar klubbkampen som ingen vet vad det handlar om, som inte är initierad med älghundar men troligtvis är det att man är medlem i Norrbottens älghundsklubb. En Karelsk björnhund vann tävlingen före två gråhundar som kommer att tävla nästa år i augusti vem som representerar Norrbotten i SM, endast 4 poäng skiljer mellan 1 och 3:an. vem kunde tippa denna trio oddset blir säkert 100 ggr pengarna. Tittar man till vädret var det inte kul att tävla på lördag regn hela dagen flytväst och simmfötter var ett måste, söndag var det betydligt gemytligare väder för dom som tävlade då. Tävlingar 2 dagar skapar otroligt olika förutsättningar för dom som tävlade på lördag 20 hundar och söndag 21 hundar 14 förstapris 1st 2:a pris 1st 3:e pris och 25 nollor 41 startande hundar är väldigt talande för dessa mycket bra hundar som finns i Norbotten vad vädret och lottningenav tävlingsområde kan avgöra.

2012-10-06

Idag styckning 3 vuxna och en kalv årets minsta vuxna ca 100 kg och en sen född kalv ca 50 kilo. God stämmning i styckargänget Håkan drog någon fräkis för att få upp stämningen annars är det samma ljug som vanligt tur att om finns annars vore det patron ur för 2012 års älgjakt. DM för dom 4 benta vännerna pågår i dagar 2 många återbud till dagens tävling fortsättning på söndag 9 st som ej kom till start nytt rekord men det finns många reserver att kalla in, vädret lördag var ej av bästa märke regn hela dagen.

2012-10-05

Idag fredag startar Älghunds SM i Gällivare Norrbotten represnteras av en Kalixbo vi får hoppas. 68 björnar fällda nu börjar det bli ont om tid 22 björnar kvar nu får vi lägga på ett kol minst.

 

2012-10-02

Äntligen Styckning på en lördag den 6 oktober ta med tombunkar och arbetslust så att alla kan deltaga platsbrist kan uppstå i slakthuset men finns det arbetslust så finns det plats lovar slaktcheferna.

Björnar återstår det 25 st 65 fällda återstår att fälla.

2012-09-27

Styckning Fredag 3 kalvar alla som har möjllighet att ställa upp senast 07.30 eller när du kan den 28 september.

Björnar 52 st fällda nu är det 48 kvar

2012-09-18

OBS!

Älgjakten för Västra gänget startar klockan 06,30 Östra laget startar klockan 06,00

2012-09-17

Björnjakten verkar flyta på som vanligt 32 björnar fällda i hela länet Östra norrbotten har siffran noll knappt en månad kvar och fjällen avslutar sin jakt redan om 1 1/2 vecka. Sakkunniga på länstyrelsen verkar få rätt i sin bedömning att björnstammen är på väg ner f.d landshövdingen körde över sina undersåtar och förklarade att han hade flera kompisar som ägde renar och dom var oroliga för sitt levebröd därför skulle björnantalet reduceras. Skyddsjakten har väl inneburit att man skjutit närmare 30 björnar extra i kalvningslandet.

2012-09-13

Nu är det 25 björnar skjutna titta in under länkar, länstyrelsen björnjakt så ser du statestiken

Lördag jaktdag start klockan 06,00

2012-09-11

Slaktdag på fredag den 14 september Östra laget slaktar slakten börjar kring 07,10 frivillaga från Västra är välkommna Slaktchef Alf-Göte Hjelm.

2012-09-10

Nu börjar det bråska endast 66 björnar är kvar dom närmar sig vårat område 2 fällda i Kalix kommun av totalt 24.

2012-09-08

SLAKDAG FÖR VÄSTRA KLOCKAN 07,30 SÖNDAG DEN 9 SEPTEMBER MEDTAG GOTT HUMÖR OCH ARBETSGLÄDJE MEDDELAR SLAKTCHEFEN ERIK HASSLEDAL.

2012-09-05

Björnjakten fortskrider nu idag klockan 12,00 var 15 björnar fällda och dessvärre 1 påskjuten i Bodens kommun. Här i Vojakkala vvo verkar inte det finnas någon observation av björn, däremot spillning runt nedre Akusjärvi södra ändan av sjön.

2012-09-03

Lite nya bilder under älgjakt och galleriet.

2012-08-29

Björnjakten fortskrider den 28 augusti ca 18.00 var 11 björnar fällda 5 honor och 6 hanar, 6 i Jokkmokk, 1 i Gällivare, 3 i Luleå och 1 Piteå kommun, björnen i Pajala är ej medräknad i detta efter som det pågår en utredning om diverse brott i samband med att man fällde denna björn, vi får se vad som händer björnen är beslagtagen och skickad till Jokkmokk.

2012-08-25

Lördag morgon 25 augusti pang pang tidigt på morgonen det märks att fågeljakten har startat, jägarna verkar vara på tårna i alla fall runt Långträsk. Skotten hörs från Björkfors, Lappträsk och Mattilas jaktområden hundarna reagerar på skotten och blir intresserade av vad som pågår i markerna runt byn och dom sitter i hundgården och lyssnar spänt på nästa salva. Det verkar som man skjuter dubblé eller så har man sett på tv Håkan Dahlby i os dubbel-trapp eller så finns det mycket skogsfågel. Personligen tror jag man skjuter 2 skott därför att man är så het på gröten. Björnjakten fortskrider tills i morse hade man skjutit 5 björnar 3 honor och 2 hanar, Luleå kommun har fällt en av varje sort, så nu återstår det endast 85 st björnar att fälla GOD TUR.

 

2012-08-14

Nu har länsstyrelsen kommit med sina tilldelningslistor för förvaltningsområderna i länet för två typer av områden Licensområden (L) och Älgskötselområden (Ä). Man har även en fast tilldelning av kalv som är en nyhet jag tror att många inte kunde hantera den fri kalvavskjutningen utan låg på ett alldeles för stor uttag man sköt 50 % mer kalv än vuxna ibland nästan 100 % för våran del är det Haparanda södra ÄSO 50 + 50 som gäller. Fällavgift för vuxen älg 400:- och årskalv 100:-. Märkning av älg skall ske med plomber.Oregisterade områden samtliga kommuner i hela länet 3 september - 7 september då gäller kalvjakt obegränsat antal som, man redovisar till länstyrelsen var och vilken fastighet det gäller.

 

2012-08-09

Några nya sidor på hemsidan ett antal jaktbutiker, vad gäller lösa jaktkort, lite länkar glöm ej arbetsdagarna 18-19 augusti.

Glöm ej lösa statligt jaktkort samt skaffa en försäkring oftast via jakttidningar.

2012-08-03

Årsmötet på Palogården i Vojakkala den 3 augusti besöktes av 19 personer där styrelsen informerade om nyheter samt om viltvårdsprojektet. Diskussion och klarlägganden om vissa förslag angående budget som senare antogs i sin helhet. Vissa oklarheter finns efter som länstyrelsen inte kommit med sina direktiv vilket är anmärkningsvärt (lite sent kan tyckas). Gamla arrendekontrakt bör förnyas, muntliga avtal är ej tillfylles utan bör uppdateras när kontrakten förnyas. En fundering man ställer sig när man blickar bakåt och det visar sig att endast 10 personer löser småviltskort, älgkort där ingår småvilt för dom som har den typen av arrende. Antalet jägare är mindre än 1 per hundra hektar. Viltvårdsledare skall utses en i Västra och en i Östra för att minska arbetsbördan som sedan delegerar ut arbetsuppgifter.

2012-07-28

Ny intresanta bilder under länken bilder tagna med webkamera i sommarnatten, samt lite information under viltvård besök av celebra gäster från Norrbottens jägarförbunds förbundsstyrelse.

2012-07-23.

Valberedningen sammanträder under vecka 30. Hemsidan kommer att gå på tomgång i juli pågrund av semestertider augusti kommer det att bli en uppryckning om så önskas.

2012-07-14

OBS.

PÅMINNELSE ÅRSMÖTE 3 AUGUSTI PALOGÅRDEN VOJAKKALA KLOCKAN 18.00. NOMINERINGAR TILL STYRELSEN VALBEREDNINGEN TELEFONNUMMER HITTAR NI UNDER STYRELSEN I HÖGRASPALTEN STARTSIDAN VÄLKOMMEN.

2012-07-08

Protokoll årsmöte 2011 kan man läsa under en pdf fil i en länk under styrelsen.

2012-07-06

Björnjakten i Norrbotten ökar licensjakten till 90 björnar tillsammans med skyddsjakten innebär det en kvot på närmare 120 björnar beslutet var inte enhälligt jägarorganisationerna var eniga i beslutet om tilldelningen som man föraslog oförändrat. Mer om både björn och älgjakt hittar ni i vänsterspalten under Länkar Länsstyrelsen där finns alla beslut om jakt mm.

2012-07-04

Skjutbanan i Kukkola har öppet 17,00-19,00 det gäller hela säsongen tisdagar i juli sedan kommer även torsdag i augusti.

2012-07-01.

Nu är det hög tid för älgfösarna och plocka fram sina 4-fota vänner och ge dom förutsättningar för en lyckad höst med bra grundträning cyckel är att föredra, promenader om man har mycket tid och kanske passar älgfösaren bättre så han eller hon oxå får lite grundkondis. Tur med vädret? kan man inte säga men det är inte för varmt för att träna hundarna det verkar ligga kring 12-14 grader som mest på dagen.

Motioner Nedre Vojakkala skall vara styrelsen tillhanda senast juni månad

2012-07-03.

Älgbanan i Kukkola har öppnat (äntligen) idag 3 juli tid har jag inte fått men det borde vara på eftermiddag. Banan kommer att vara öppen TISDAGAR, återkommer om tid när jag får reda på detta. Augusti kommer man öppet TISDAG och TORSDAG vilka tider som gäller får jag återkomma till.

2012-06-30.

Dags att repareara och kanske bygga nya torn kontakta din passansvarige. Röjning av skjutgator fodrar alltid sin tid samt snitsling om detta är nödvändigt. Det är mycket hög tid att lyfta fram bössan blåsa av dammet ock dra ur rosten ur pipan det brukar normalt vara brunt till färgen lite rostlösning är ej så dumt. Lite olja på stocken skadar inte men idag är det väl plaststockar som gäller och vad man gör med dom vet jag ej möjligen någon form av möbelpolich. Skjut in och sedan på banan när den öppnar för några serier.

2012-06-27.

Älgjaktsbanan i kukkola har varit stängd katastrof för dom som tänker träna eller ta jägarexamen det kan inte vara så att vi är beroende av om att någon tycker att vägen inte håller för denna enorma anstormning. Något för styrelsen att jobba på för att några riktlinjer annars är man välkommen till Kalix där är det öppet.

2013-07-03

För den intresserade finns att läsa dom nya jaktprovsreglerna för älghundar som börjar gälla 2014. Gå in under Länkar i vänstespalten klicka Svenska Älghundsklubben och nya Nordiska jaktprovsregler.

2013-06-29

Årsstämman Palogården Vojakkala den 28 juli klockan 19,00.

Styrelsen samlas klockan 16.30.

2013-06-24

Dags att börja fundera vilka vi vill skall leda föreningen Vojakkala VVO valberedningen är öppen för förslag 2 styrelseposter, suppleanter samt ordförande. Kontakta K-E Guldhag, Mikael Hjelm eller Hans Högnelid. Telefon nummer under styrelsen.

2013-06-09

Nu är sommaren här och Viltvårdsgruppen inom Haparanda Södra Älgskötselområdet har hur många projekt som helst, det är bara att ta med hela familjen ut i skogen. Alf-Göte Hjelm och Eskil Lungnet är väl som vanligt ångloket nu när Sj slutat dra loken inom området, ta kontakt med dessa mentorer på viltvård så ingen försöker dämma upp Keräsjokiån för att hjälpa sjöfåglarna simma mellan byarna utan problem.

Även slakthusen behöver en handpåläggning och alla älg och fågeltorn kanske måste få en ny bräda och några nya spikar det är bara fantasin som sätter begränsningar och i viss mån engagemanget.

Älgbanan öppnar inom en snar framtid när vi hittar en lämpligt stor älg som går att använda för ändamålet.

Om två veckor har Webmaster semester i 5 veckor så det kan bli lite lite glesare med uppdateringar kanske.

2013-06-04

Möte på stationen om älgförvaltningsområdet som gäller ÄSO som vi tillhör diskuterade hur stor tilldelningen skall vara, hur man kommer till rätta med den låga kalvavskjutningen i vissa jaktlag där den utgör endast 15 % vilket är en allt för låg siffra, som medför b.la skador i tallungskogar samt en snedfördelning av åldersstrukturen en allt för låg medelålder på stammen samt brist på kapitaltjurar. Jakttidens längd var även uppe, om man skall ha uppehåll eller inte samt avkorta i slutändan med motsvarande tid vilket inte fick gehör, utan samma slutdatum som idag tyckte flertalet som var ca 25 jägare. Enligt säkra källor var debatten betydligt vassare i Kalix vad gäller jakttiderna, speciellt eftersom älgjakt med hund var ett särintresse något som framfördes av en representant av markägarrepresentanten. Földverkningarna är redan synliga, distriktmästerskapet för älghundar måste flyttas efter som arangören i år Korpilombolo och Suaningi inte vill offra 2 jaktdagar för mästerskapet under uppehållet som försvann 6-7 oktober, nu flyttas mästerskapet till Kalix, centrum blir Björkfors vad händer om uppehållet försvinner i hela länet, distriktsmästerskapet är en test för ett framgångsrik avel av älghundar som gynnar alla älgjägare även markägare inte ett särintresse för hundägarna.

2013-05-09

VILTVÅRDSKVÄLL med fältbesök stadsviken Onsdag den 15 maj klockan 18.00 hallen

2013-05-03

VILTVÅRDSKVÄLL Hallen Onsdag den 8 maj kl 18.00 medtag hammare.

2013-05-01

Viltvårdsexkursion

Klicka här så kommer du till inbjudan Vojakkala söndag den 4 augusti 2013.

Anmälan : bd@jagareforbundet.se

Med viltvårdshälsningar // Jägarförbundet Norrbotten www.jagareforbundet.se

2013-04-21

Svenska Älghundsklubben antog nya jaktprovsregler idag med några rösters marginal mötet hölls i Luleå.

2013-04-19

Jaktmässa i Korpilombolo Lördag 25 maj, klicka här

2013-04-19

VILTVÅRDSKVÄLL Hallen Onsdag den 24 April kl 18.00 medtag hammare.

OBS

VILTVÅRDSKVÄLL HALLEN den 17 april klockan 18,00 2013, holktillverkning och annat smått o gott.

2013-04-08

Styrelsen kallade till arbetsmöte samt avstämning av läget vid vårt jaktcentrum med tillhörande slakthus, här finns arbeten att utföra under sommaren. Vidare avhandlades den fortsatta satsningen i vårt viltvårdsarbete. Vi ser franförallt stora insatser på våra viltåkrar (nya viltåkerområdet, viltåkrar Myllyrova och Kattilasaari). Utöver detta planeras ett nytt broplan över Majavanoja ( i slutet av nya "vägen"). Det är glädjande att denna kalla vinter gett oss möjlighet att rikligt sprida ut saltstenar inom vårt 2,5 mil långa område konstaterar viltvårdsansvarige AGH. Vi har även målsättningen att kalla till en arbetsträff-ar i hallen gemensamt med Mattila och Övre Vojakkala (om det går i lås om 2 veckor), vi har då möjlighet att ytterligare planera sommarens aktiviteter. Delar av styrelsen passade på tillfället på fina saker som produceras i hallen ( forsbåt, turistpulkor och exklusiva kälkar) bilder under gallari. Text/AGH.

Bevaka Hemsidan Kallelse kommer snart/ styrelsen.

2013-03-20

Idag när jag öppnade hemsidan såg jag att 1007 unika besökare har varit och tittat på hemsidan sedan starten av räknaren vid nyår, om det är bra eller dåligt får framtiden utvisa men att intresse finns är väl klart, men att utveckla hemsidan behöver undertecknad hjälp av jägare och naturintresserade som har massor av ideér, vad som är säkert är att det är vårdagjämningen idag som infaller klockan 11,20 på förmiddag med mycket sol och -2 grader, nu är natt och dag lika långa imorgon är det ljuset som är längre.

2013-03-08

Saltstenarna har kommit finns i Hallen meddelar Göran T

2013-02-24

Idag öppnar jaktkojan i Naatselkä för korvgrillning och en kaffetår eller te ta med matsäcken gott om parkering för skotrar och andra lämpliga fordon.

2013-02-17

Saltstenar utkörda mellan Långträsk och Brännvallstorpet ca 25 stycken om någon skulle få en idé så kanske det finns andra områden som skulle behöva lite omvårdnad. Meddela så kan jag skriva in i detta forum så slipper man köra runt i onödan och stå i kö som man brukar säga sist till kvarn får oxå mala.

2013-01-29

Karl-Erik Wähäjärvi har beställt saltstenar och har blivit lovade leverans veckan före påsk och påsken är sista veckan i mars så kring den 20 mars verkar logiskt.

2013-01-12

Nytt år nya möjligheter dax att börja planera vårens aktiviteter, valla skidorna eller kolla upp skotern så att allt fungerar sånt som man skulle fixa i somras som inte blev gjort, nu finns möjligheten. Var ute och spanade i Långträsk där fanns några älgar som blev kvar sen i höstas jakt, ko och kalv samt en ko och en 6 taggare som fanns nära bebyggelsen snödjup ca 40-50 cm skoterföret var perfekt efter blidan som var kring jul. Aktiviteter i hallen, om det är inplanerat eller någon annan aktivitet ligger i röret är inget som jag vet i nuläget. Saltstenarna är förhoppningsvis inköpa och är bara att hämat tiden går fort och utsättningen bör ske i februari början av mars. Ta med en såg och kapa av stolparna en halvmeter för som Eskil L sa så är inte älgarna i ÄSO 2,5 till 3 meter höga utan stolpar som är 2 meter räcker gått och väl så slipper man ha stege med sig på skotern eller skidor för att sätta upp stenarna.

2012-12-21

Årets kortaste dag nu är det endast ca 245 dagar tills älgjakten börjar dags att kolla vapnet från hösten (rost mm).

Webmaster skulle gärna se att fler deltar aktivt med lite maretial som kan publiceras på hemsidan, det behöver inte vara från Vojakkala det går utmärkt med bilder från andra delar av länet även en och annan utsocknes kan oxå vara med, lite text om plats och vem som skickar är inte fel. Läs texten ovan så blir det lite enklare för mej, Tack.

2012-12-05

En otrevlig episod inträffade på onsdagmorgonen åkte för att hämta jaktprovsdomaren halv åtta var borta ungefär 30 minuter när jag var på väg tillbaka till Långträsk låg en påkörd ren och sprattlade mitt på vägen i byn 300 m väster om kojan vid sjöändan påkörd av en bil, oförmögen att resa sig upp ett framben samt huvudskada kontaktade samebyn samt avlivade det skadade djuret, hur i helvete kan man lämna ett så svårt skadat djur liggande på vägen, är man så svårt chokad kanske man borde överväga om man skall köra bil ifall olyckan är framme. Erik H hämtade djuret för lämplig åtgärd, bilisten SKÄMMES TA ME FAN. Om någon ser skada på en bil som verkar färsk med renhår så kan man ju ställa en fråga. K-E G.

2012-12-01

Skulle vara intressant att få in lite bilder från årets småviltsjakt som går vidare, även vackra eller lite annorlunda bilder går bra, vi har ju jägare i södra delen av Svedala även dom som bor längre ner i Tyskland skulle vara av intresse att lägga in i galleriet.

2012-11-22

Vinter väder vet jag inte om jag vill kalla detta 21 november 2012 klockan 17.00 passerar jag Sangis + 6 grader på morgonen den 22 november i Långträsk + 4 grader gröna gräsmattor och disigt, dom två sista veckorna plusgrader på dagarna ett par nätter med minusgrader. Skulle nederbörden ha kommit i form av snö skulle det ha varit drygt 1 meters snödjup.

2012-11-05

Säsongens björntest i Junsele djurpark är över och många är nog besvikna på sina specialhundar på björn men siffrorna talar sitt tydliga språk ändå bättre än fjolåret 2011 då endast 6 % blev godkända. I år ligger det på ca: 10 % som blir godkända. Laikorna har flest tester i år men det blev bara 10 godkända av 95 hundar. Jämthundarna är det 85 hundar som testats 6 godkända endast 2 hanar av 42 testade blev godkända ca 5% inga höga siffror, den nya populära rasen plotthund blev det 1 av 16 testade godkänd. Gråhundshanarna verkar vara den som är helt överlägsen i detta test 33 hundar provade och 9 hundar blev godkända 27 % överlägset bäst i test. Ifjol när det var ännu värre klarade t.ex. 2 jämthundshanar testet av 72 provade hundar. Vad betyder detta tro att vi inom vårat lag har någon som duger som björnhund sannolikheten är nästan obefintlig våra hundar är avlade att vara mjuka och specialiserade på älg, så att tro att någon ställer björn är i det närmaste obefintlig, men hoppas kan man ju alltid. Läs mer i Nyheter Svensk Jakt och hoppas hunden skäller älg och det är vi mycket nöjda med.

2012-10-21

Slakt på fredag den 21 oktober start klockan 08,00 /slaktcheferna.

2012-10-17

Regn regn nytt rekord för Norrbotten orten var Piteå det gamla var från 1942 regnmängden 167 mm idag 17 oktober är det redan slaget 168 mm är den nya noteringen kusten har fått 5-6 ggr mer än normalt man började mäta ca: år 1853 inte underligt att det är blött i markerna.

2012-10-15

Björnjakten är slut 85 björnar blev fällda räknar man med skyddsjakten så blev det drygt 110 björnar fällda i Norrbottens län. endast en björn blev rapporterad påskjuten och ej avlivad.

OBS!!!

SLAKT FREDAG DEN 19 oktober kl 08,00

Slaktcheferna.

2012-10-09

PROBLEM MED BILDER HEMSIDAN FELSÖKNING PÅGÅR.

2012-10-08

Kalvjakt i Västra laget Östra har några vuxna kvar tills styrelsen fattar ett annat beslut.

2012-10-07

Söndag kväll DM eller som man pratar om i älghundskretsar klubbkampen som ingen vet vad det handlar om, som inte är initierad med älghundar men troligtvis är det att man är medlem i Norrbottens älghundsklubb. En Karelsk björnhund vann tävlingen före två gråhundar som kommer att tävla nästa år i augusti vem som representerar Norrbotten i SM, endast 4 poäng skiljer mellan 1 och 3:an. vem kunde tippa denna trio oddset blir säkert 100 ggr pengarna. Tittar man till vädret var det inte kul att tävla på lördag regn hela dagen flytväst och simmfötter var ett måste, söndag var det betydligt gemytligare väder för dom som tävlade då. Tävlingar 2 dagar skapar otroligt olika förutsättningar för dom som tävlade på lördag 20 hundar och söndag 21 hundar 14 förstapris 1st 2:a pris 1st 3:e pris och 25 nollor 41 startande hundar är väldigt talande för dessa mycket bra hundar som finns i Norbotten vad vädret och lottningenav tävlingsområde kan avgöra.

2012-10-06

Idag styckning 3 vuxna och en kalv årets minsta vuxna ca 100 kg och en sen född kalv ca 50 kilo. God stämmning i styckargänget Håkan drog någon fräkis för att få upp stämningen annars är det samma ljug som vanligt tur att om finns annars vore det patron ur för 2012 års älgjakt. DM för dom 4 benta vännerna pågår i dagar 2 många återbud till dagens tävling fortsättning på söndag 9 st som ej kom till start nytt rekord men det finns många reserver att kalla in, vädret lördag var ej av bästa märke regn hela dagen.

2012-10-05

Idag fredag startar Älghunds SM i Gällivare Norrbotten represnteras av en Kalixbo vi får hoppas. 68 björnar fällda nu börjar det bli ont om tid 22 björnar kvar nu får vi lägga på ett kol minst.

 

2012-10-02

Äntligen Styckning på en lördag den 6 oktober ta med tombunkar och arbetslust så att alla kan deltaga platsbrist kan uppstå i slakthuset men finns det arbetslust så finns det plats lovar slaktcheferna.

Björnar återstår det 25 st 65 fällda återstår att fälla.

2012-09-27

Styckning Fredag 3 kalvar alla som har möjllighet att ställa upp senast 07.30 eller när du kan den 28 september.

Björnar 52 st fällda nu är det 48 kvar

2012-09-18

OBS!

Älgjakten för Västra gänget startar klockan 06,30 Östra laget startar klockan 06,00

2012-09-17

Björnjakten verkar flyta på som vanligt 32 björnar fällda i hela länet Östra norrbotten har siffran noll knappt en månad kvar och fjällen avslutar sin jakt redan om 1 1/2 vecka. Sakkunniga på länstyrelsen verkar få rätt i sin bedömning att björnstammen är på väg ner f.d landshövdingen körde över sina undersåtar och förklarade att han hade flera kompisar som ägde renar och dom var oroliga för sitt levebröd därför skulle björnantalet reduceras. Skyddsjakten har väl inneburit att man skjutit närmare 30 björnar extra i kalvningslandet.

2012-09-13

Nu är det 25 björnar skjutna titta in under länkar, länstyrelsen björnjakt så ser du statestiken

Lördag jaktdag start klockan 06,00

2012-09-11

Slaktdag på fredag den 14 september Östra laget slaktar slakten börjar kring 07,10 frivillaga från Västra är välkommna Slaktchef Alf-Göte Hjelm.

2012-09-10

Nu börjar det bråska endast 66 björnar är kvar dom närmar sig vårat område 2 fällda i Kalix kommun av totalt 24.

2012-09-08

SLAKDAG FÖR VÄSTRA KLOCKAN 07,30 SÖNDAG DEN 9 SEPTEMBER MEDTAG GOTT HUMÖR OCH ARBETSGLÄDJE MEDDELAR SLAKTCHEFEN ERIK HASSLEDAL.

2012-09-05

Björnjakten fortskrider nu idag klockan 12,00 var 15 björnar fällda och dessvärre 1 påskjuten i Bodens kommun. Här i Vojakkala vvo verkar inte det finnas någon observation av björn, däremot spillning runt nedre Akusjärvi södra ändan av sjön.

2012-09-03

Lite nya bilder under älgjakt och galleriet.

2012-08-29

Björnjakten fortskrider den 28 augusti ca 18.00 var 11 björnar fällda 5 honor och 6 hanar, 6 i Jokkmokk, 1 i Gällivare, 3 i Luleå och 1 Piteå kommun, björnen i Pajala är ej medräknad i detta efter som det pågår en utredning om diverse brott i samband med att man fällde denna björn, vi får se vad som händer björnen är beslagtagen och skickad till Jokkmokk.

2012-08-25

Lördag morgon 25 augusti pang pang tidigt på morgonen det märks att fågeljakten har startat, jägarna verkar vara på tårna i alla fall runt Långträsk. Skotten hörs från Björkfors, Lappträsk och Mattilas jaktområden hundarna reagerar på skotten och blir intresserade av vad som pågår i markerna runt byn och dom sitter i hundgården och lyssnar spänt på nästa salva. Det verkar som man skjuter dubblé eller så har man sett på tv Håkan Dahlby i os dubbel-trapp eller så finns det mycket skogsfågel. Personligen tror jag man skjuter 2 skott därför att man är så het på gröten. Björnjakten fortskrider tills i morse hade man skjutit 5 björnar 3 honor och 2 hanar, Luleå kommun har fällt en av varje sort, så nu återstår det endast 85 st björnar att fälla GOD TUR.

 

2012-08-14

Nu har länsstyrelsen kommit med sina tilldelningslistor för förvaltningsområderna i länet för två typer av områden Licensområden (L) och Älgskötselområden (Ä). Man har även en fast tilldelning av kalv som är en nyhet jag tror att många inte kunde hantera den fri kalvavskjutningen utan låg på ett alldeles för stor uttag man sköt 50 % mer kalv än vuxna ibland nästan 100 % för våran del är det Haparanda södra ÄSO 50 + 50 som gäller. Fällavgift för vuxen älg 400:- och årskalv 100:-. Märkning av älg skall ske med plomber.Oregisterade områden samtliga kommuner i hela länet 3 september - 7 september då gäller kalvjakt obegränsat antal som, man redovisar till länstyrelsen var och vilken fastighet det gäller.

 

2012-08-09

Några nya sidor på hemsidan ett antal jaktbutiker, vad gäller lösa jaktkort, lite länkar glöm ej arbetsdagarna 18-19 augusti.

Glöm ej lösa statligt jaktkort samt skaffa en försäkring oftast via jakttidningar.

2012-08-03

Årsmötet på Palogården i Vojakkala den 3 augusti besöktes av 19 personer där styrelsen informerade om nyheter samt om viltvårdsprojektet. Diskussion och klarlägganden om vissa förslag angående budget som senare antogs i sin helhet. Vissa oklarheter finns efter som länstyrelsen inte kommit med sina direktiv vilket är anmärkningsvärt (lite sent kan tyckas). Gamla arrendekontrakt bör förnyas, muntliga avtal är ej tillfylles utan bör uppdateras när kontrakten förnyas. En fundering man ställer sig när man blickar bakåt och det visar sig att endast 10 personer löser småviltskort, älgkort där ingår småvilt för dom som har den typen av arrende. Antalet jägare är mindre än 1 per hundra hektar. Viltvårdsledare skall utses en i Västra och en i Östra för att minska arbetsbördan som sedan delegerar ut arbetsuppgifter.

2012-07-28

Ny intresanta bilder under länken bilder tagna med webkamera i sommarnatten, samt lite information under viltvård besök av celebra gäster från Norrbottens jägarförbunds förbundsstyrelse.

2012-07-23.

Valberedningen sammanträder under vecka 30. Hemsidan kommer att gå på tomgång i juli pågrund av semestertider augusti kommer det att bli en uppryckning om så önskas.

2012-07-14

OBS.

PÅMINNELSE ÅRSMÖTE 3 AUGUSTI PALOGÅRDEN VOJAKKALA KLOCKAN 18.00. NOMINERINGAR TILL STYRELSEN VALBEREDNINGEN TELEFONNUMMER HITTAR NI UNDER STYRELSEN I HÖGRASPALTEN STARTSIDAN VÄLKOMMEN.

2012-07-08

Protokoll årsmöte 2011 kan man läsa under en pdf fil i en länk under styrelsen.

2012-07-06

Björnjakten i Norrbotten ökar licensjakten till 90 björnar tillsammans med skyddsjakten innebär det en kvot på närmare 120 björnar beslutet var inte enhälligt jägarorganisationerna var eniga i beslutet om tilldelningen som man föraslog oförändrat. Mer om både björn och älgjakt hittar ni i vänsterspalten under Länkar Länsstyrelsen där finns alla beslut om jakt mm.

2012-07-04

Skjutbanan i Kukkola har öppet 17,00-19,00 det gäller hela säsongen tisdagar i juli sedan kommer även torsdag i augusti.

2012-07-01.

Nu är det hög tid för älgfösarna och plocka fram sina 4-fota vänner och ge dom förutsättningar för en lyckad höst med bra grundträning cyckel är att föredra, promenader om man har mycket tid och kanske passar älgfösaren bättre så han eller hon oxå får lite grundkondis. Tur med vädret? kan man inte säga men det är inte för varmt för att träna hundarna det verkar ligga kring 12-14 grader som mest på dagen.

Motioner Nedre Vojakkala skall vara styrelsen tillhanda senast juni månad

2012-07-03.

Älgbanan i Kukkola har öppnat (äntligen) idag 3 juli tid har jag inte fått men det borde vara på eftermiddag. Banan kommer att vara öppen TISDAGAR, återkommer om tid när jag får reda på detta. Augusti kommer man öppet TISDAG och TORSDAG vilka tider som gäller får jag återkomma till.

2012-06-30.

Dags att repareara och kanske bygga nya torn kontakta din passansvarige. Röjning av skjutgator fodrar alltid sin tid samt snitsling om detta är nödvändigt. Det är mycket hög tid att lyfta fram bössan blåsa av dammet ock dra ur rosten ur pipan det brukar normalt vara brunt till färgen lite rostlösning är ej så dumt. Lite olja på stocken skadar inte men idag är det väl plaststockar som gäller och vad man gör med dom vet jag ej möjligen någon form av möbelpolich. Skjut in och sedan på banan när den öppnar för några serier.

2012-06-27.

Älgjaktsbanan i kukkola har varit stängd katastrof för dom som tänker träna eller ta jägarexamen det kan inte vara så att vi är beroende av om att någon tycker att vägen inte håller för denna enorma anstormning. Något för styrelsen att jobba på för att några riktlinjer annars är man välkommen till Kalix där är det öppet.